Kapteinen berget sterkt bortepoeng mot RIF 2

Kampfakta:

Resultat: Ringsaker (2) 3 – 3 – Nybygda
Kort: Gult kort til Tomas Gustavsen, Åsmund Foshaug og Vegard Nyvoll
Målscorere: Ola Steinbakken x 2 (begge på straffespark) og Håvard Martinsen
Assist: Marius
Nybygdas bestemann: Ola Steinbakken

Lagoppstilling:

Pre-match:

Forutsetningene før en fotballkamp mellom to lag har knapt vært mer forskjellige. David vs. Goliat sammenligningen som ofte trekkes frem i tilsvarende kamper hvor styrkeforholdet på forhånd antas å være ujevnt blir ikke dekkende i dette tilfellet. I dette tilfellet ville et mer realistisk utgangspunkt være å trekke sammenligning mellom den amerikanske stats økonomiske bærevne sammenlignet med den greske. Hvertfall om man skal legge RIFs egne vurderinger til grunn.

Ringsaker 2 er nemlig utpekt til å være den soleklare seriefavoritten i 6.divisjon, noe de har gjort lite for å skjule selv, med syrlige stikk til oss i Nybygda om at vi kun presterer bak tastaturet etter at de slo oss 10-1 i en treningskamp nylig. Når man sammenholder dette med treningsmengder i vinter som kan gi hvem som helst hjerteflimmer bare av å tenke på så var det ingen tvil om hvem som var den enorme favoritten pre-match. Kondisjonsmessig og fysisk tydet det meste på at dette vil bli en duell på nivå med hvis Mo Farah utfordret Truls Svendsen til 10.000 meter.

Nes hadde tidligere i sesongen stått for sesongens bragd med et 1-1 resultat mot samme motstander. Nes eminente taktiske trener, Håkon Taskerud hadde her stått for en kynisk taktikk som ville gitt Jose Pulis vann i munnen. En skulle derfor tro at Nyvoll hadde såpass fornuft at han kopierte Taskerud sin suksessopskrift, men den gang ei! Nyvoll stilte derimot med en offensiv lagoppstilling som på forhånd virket så naiv at selv ikke Brendan Rodgers i en sinnstilstand på linje med hovmesteren i «Grevinninen og hovmesteren» kunne funnet på noe tilsvarende. Her lå alt til rette for at RIF skulle få kontringsrom på størrelse med hele Sibir å boltre seg i hvis våre offensive spillere ikke klarte å løse gegenpressingen som Nyvoll la opp til. Oppgaven før kampen så derfor like lite overkommelig ut som å løse et av Rolf Hansens kryssord i Dagbladet på lørdager.

Det hadde vært hektisk aktivitet i dagene før kampstart for at vi likevel skulle løs på kampen med et lite håp om ikke å drite oss totalt ut for venner, familie og ikke minst, Håvard Svenkerud. På den lyse siden hadde toppspiss Petter Løseth Johansen etter konsultering av flere av verdens beste idrettsfysiloger og fysioterapauter blitt erklært spilleklar til kampen. Hvordan dette lot seg gjøre er vanskelig å si, men vi er er glad for at det ikke er dopingkontroller i 6.divisjon. Den mengden smertestillende injeksjoner som Johansen mottok i timene før kampstart var såpass store at selv Stones-gitarisen, Keith Richards hadde reagert med vanntro.

Mer negativt var det at vi ikke rakk å få de tilstrekkelige papirene på plass for å få våre fire nye signeringer spilleklare. Saksbehandlingsprosessen i forbindelse med overgangssaker på dette nivået virker å være så tungvinn og langsom at selv byråkratiets saksbehandlingstid forbindelse med dispensjonsøknader etter plan og bygningsloven til sammenligning virker å være gjort på tilnærmet null tid. Ettersom «Jøgga» var suspendert måtte vi derfor ty til vår tidligere keeper, Daniel Ihrstad Johansen. Det eneste problemet med dette viste seg å være at Ihrstad Johansen som før sesongen har blitt omskolert til utespiller hadde blitt så lei av keeperjobben i fjor at han hadde brent keeperhanskene i en spirituell sermoni for å ta et endelig farvel med keeperrollen. I fraværet av tilgjengelige hansker måtte en tilfeldig frivillig eskorteres i politibil med sirener for å hente et ledig par handsker på klubbhuset i Nybygda. Vi takker våre venner i politiet for at de i kjent Erik Jensen-stil stiller opp og gjør folk en tjeneste mot et lite vederlag.

Ettersom hanskene kom på plass nøyaktig 13 sekunder før kampstart var man nå omsider klar til å starte matchen. Og for et oppgjør det skulle bli!


(Ikke alt på stell for bygda om dagen. Nysigneringen Espen Minkstuen fremst i bildet ble ikke ærklært spilleklar for sin nye klubb i tide før denne kampen, mens stjernespiller Trond Andre Jensbak og keeper Joachim Jørgensen står over med henholdsvis skade og suspensjon).

Kampen:

Ringsakers svært så høylydte materialforvalter som på forhånd hadde spådd at det skulle bli minst 5-0 satt nok med et smil om munnen etter 14 minutter. På under et minutt hadde vi nemlig klart å slippe inn både 1-0 og 2-0 på hendholdsvis kontring imot og dårlig markeringspill i egen boks. Ting så ut til å gå oppskriftsmessig ut for RIF sine gutter og gaupdølene var i ferd med å finne frem kuleramma, da Nybygda ut av det blå ruller opp et herlig angrep etter 16 minutter. Vi får korrekt tildelt straffespark og med det samtidig en mulighet til å komme inn igjen med kampen.

Kaptein Stenbakken er lagets faste mann fra 11-meteren. Hans strategi er alltid den samme; skyte ballen i retning mål i en hastighet som selv ikke Aksel Lund Svindal når opp i nedover «Die Streif» (utforløypa i Kitzbühel). Så lenge han treffer mellom stengene blir det som regel mål, i og med at hvis han skulle komme til å treffe keeperen vil vedkommende skyte som en prosjektil inn i målet sammen med ballen. Denne gangen slapp heldigvis keeperen for sin egen del å bli kanon-mat, i og med at Steinbakken traff godt utenfor hans rekkevidde og i mål.

Dette målet skulle vise seg å bli et avgjørende vendepunkt i kampen. Etter denne scoringen virker RIF å gå på en mental kollaps. Christian Dalseng som inntil dette tidspunktet tidvis har herjet med trege Nybygda-spillere ble nå mer opptatt av å fungere som dommerveileder for dagens dommer enn å utfordre tømmerhuggerne fra bygda. Frem mot pause ruller Nybygda nemlig opp flere sjanser anført av en Marius Riiber Eikeland, som til tross for at er like tom for energi som Niklas Dyrhaug på slutten av årets kollen 5-mil, tidvis brillijerer. Utellingen kommer imidlertid ikke før pause og lagene går til pause på 2-1.

Kanskje var det temperaturen som tok RIF-spillerne i denne perioden. Kampen spilles nemlig i nærmere 30 grader og til tross for at dommeren midtveis i begge perioder lar spillerne hente seg inn med en drikkepause er det liten tvil om at temperaturen går ut over intensiteten. Undertegnede vil forøvrig rose dommeren for å gi spillerne mulighet til å få i seg væske, da jeg av egen erfaring kan fortelle at idrettskonkurranser på rundt en og en halv time uten væskeinntak kan ende opp forslått fullt av snørr i ambulansen istedet for på cornern for å feire merket på birken.


(Tomas Gustavsen er en av flere som har behov for å få i seg væske både i hode og hals underveis)


(Marius har behov for påfyll av næring i pausen)

Etter 10 minutter i 2.omgang skal vi omsider få hyll på byllen. Håvard Martinsen hamrer inn 2-2 fra hjørnet av 16 meteren med nok et skudd som er kandidat til å utfordre Per Egil Alsen sin rekord i guinness rekordbok for hardeste skudd avfyrt med fotballstøvel. Forøvrig morsomt at Håvard nok en gang leverer varene! De to siste kampene i Nybygda med Martinsen som spiss virker å ha gitt laget en enda sterkere grunn til å øve på målfeiringer. Kanskje er det nok den økte organiseringen på trening som trener Nyvoll har implementert nylig på treningen som er bakgrunnen for at det nå er et større behov for å trene på scoringsfeiringer enn tidligere.

Oppturen skulle imidlertid vare like lenge som antall minutter uten stank når man spiller på HIAS-bana om våren. Kun 3 minutter skulle det ta fra 2-2-målet før Iver Lierhagen som bredsidet inn 3-2 til RIF 2 også denne gang etter middels markering. Lierhagen er forøvrig i medvind på andre områder i livet også om dagen. Han har nemlig gjenomgått en kroppsforandring det siste året som selv Christian Bale skulle ha slitt med å matche. Vi i bygda skulle gjerne ha hatt samme vilje til å tak i problemen før vi kommer til å koste samfunnet dyrt med våre livsstilsykdommer. Iver er definitivt et eksempel til etterfølgelse!

Resten av kampen blir en desperat kamp om å utligne. 4 minutter på overtid skal imidlertid det utrolige skje. Tomas Gustavsen jager en håpløs ball på linje med heltent labrador da RIFs keeper og forsvarspiller blir usikre på hvem av de to som skal ta ballen. Resultatet blir en fomling av en helt annen verden, og at keeper tilslutt feller Gustavsen. Dommer har derfor ikke noe annet valg enn å tildele oss straffespark. Det er slike øyeblikk som kan gjøre agnostikere til troende! Vi hadde helt gitt opp håpet, men da blir overraskelsen så mye større! Steinbakken er sikker nok en gang fra krittmerket og vi berger derfor 3-3 borte mot RIF 2.

Etter kampslutt ser man igjen enorme kontraster. Et hjemmelag som har spillere som faller til bakken i et tempo som i grunn ligner mest på en krigsscene fra Ringenes Herre. Vi i Nybygda kan derimot la euforien over å ha berget et poeng dominere og samler oss til et jubelbrøl som ble hørt helt nede ved Ringsaker Kirke.


(Noen av RIFs spillere virket sterkt preget etter kampen).


(Kaptein Steinbakken var derimot svært så fornøyd med å ha berget et poeng for Nybygda)

Noen ganger så kan det skje idrettsmirakler. Det var på denne måten at Steven Bradbury ble Australias første olympiske mester i et vinter OL i Salt Lake City i 2002. Kanskje så skulle man også tro at det var på samme måte vi fikk et poeng borte mot RIF 2 i 2018?

Imidllertid må vi likevel si at vi sitter igjen med et inntrykk av at RIF har skapt seg et narrativ om sin egen selvforherligelse som ikke hører hjemme i virkeligheten. Vi i Nybygda elsker å slå nedenifra og vi visste at om vi bidro til å dyrke denne vanvittige troen på egne ferdigheter og forakt for andre motstandere sine styrker så ville vi trolig få et godt resultat. Det fikk vi også denne gangen!

Vi må likevel understreke at RIF 2 nok vinner serien, men så uslåelig som deres materialforvalter eller andre i klubben virker å gi uttrykk for er de ikke. For Nybygda sin del så ble dette et viktig poeng som vi håper gir oss et løft fremover mot andre viktige kamper!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *