Forsmedelig 4-2 tap borte mot Jørstadmoen

Kampfakta:

Resultat: Jørstadmoen 4 – 2 Nybygda
Kort: Rødt kort til Joachim Jørgensen
Målscorer(e): Håvard Martinsen og selvmål
Assist: Ola Steinbakken og Trym Langerud
Nybygdas bestemann: Trym Langerud

Lagoppstilling:

Pre-match:

Det var en heltent bortetropp som møtte opp på sitt faste møtested ved bortekamper, Esso klokken 18.00 på selveste Kristi himmelfartsdag. Etter fiaosken i seriepremieren ved uavgjort borte mot Gausdal har det skjedd en rekke endringer i klubben. Anders Sterud valgte etter Gausdal-kampen å fratre som hovedtrener og melde overgang til rivalen, Nes, mens Vegard Nyvoll har tiltrått som ny hovedtrener. Spekulasjonene i media og på folkemunne har vært massive og interessen har nådd et kokepunkt som aldri tidligere i lokalfotballen. Det er liten tvil om at det å spille for Nybygda (lokalfotballens flaggskip) og være en del av den store organisasjonen rundt klubben innebærer et enormt press. Likevel var det som nevnt en optimistisk og heltent gjeng som gjorde seg klar til avreise fra Esso.

Etter at det mediniske apparatet hadde foretatt sine kampdagsundersøkelser og klarert alle for spill så bar det i vei retning Jørstadmoen. Bortelaget som bestod av av en blanding militærpersonell ved Jørstadmoen militærleir spiller sine kamper på Jorekstad, som av mange kanskje er aller mest kjent for å være et av norgeshistoriens dårligste badeanlegg. Til tross for at vedkommende sjåfør som blant annet hadde undertegnede som passasjer gjorde et helhjertet forsøk på å hedre Kristus reise til himmelen ved å sende ytterligere fem mennesker til himmelen med hazardiøse forbikjøringer i 150 km/t, ankom vi Jorekstad i god tid før kampstart.

Omsider skulle trener Nyvoll presentere sitt første laguttak. Nyvoll virket ivrig etter å sette sitt umiddelbare preg på laget. I tillegg hadde han nok trolig lest Albert Einstein oppfattning om at «insanity» er «doing the same thing over and over again and expecting different results.» Vi fikk derfor se et laguttak som nok ville gitt den legendariske gymlærer og dala-helt Bjørn Olav Kristiansen større grunn til elektrisk opphisselse enn hva tilfellet ville vært med Pep Guardiola. Laget var nemlig perfekt for de som onanerer til 02-snappere på midtbanen  og som foretrekker seige birkenarrangementer fremfor lekre touch og kombinasjoner. Planen til Nyvoll var enkel: løpe i stykker motstanderen på en slik måte at de ville få stivere bein å stå på i 2.omgang enn Eskil Ervik på sitt verste på sisterunden på 10000 meter. I tillegg ble et helt nytt spisspar komponert. Playmaker Marius RE ble omskolert til spiss for å få kortere vei til mål med sine dribleraids, mens Hercules-kopien Håvard Martinsen som forøvrig er vokst opp på kraftfor i Nybygda og som ville vært trolig kunne vært en fullverdig okse under okseløpet i Pamplona, gikk fra backposisjon til spiss.

Kampen:

Nyvoll sin start som hovedtrener fikk en like dårlig begynnelse som Bent Leikvolls sin første inntreden i programmet «Nissene på låven». Kun få minutter var gått før klønete Nybygda-spillere lagde et klokkeklart straffespark. Fra supporterplass prøvde lederen i Nybygda Hooligans, Håvard Svenkerud å komme med et spedt forsøk på protester, men straffesparket virket så klart at selv Svenkerud roet seg ned uten at hjemmelaget trengte å hente inn ytterligere personell fra vakt og sikring for å roe ned gemyttene. På straffesparket var Jørstadmoens like sikker på å score som sannsynligheten for etterspill etter nachspiel i politiske ungdomsforeninger. 1-0 til Jørstadmoen.

Selv etter en dårlig start, så man en Nybygda-gjeng som ikke lot seg påvirke nevneverdig mentalt. Nyvoll hadde klart å implementere sitt budskap og taktikk på en ypperlig måte og fremstod som en tilnærmet like god predikant som kristne konfirmasjonsledere på konfirmasjonsleir. Allerede etter ca.20 minutter får vi også uttelling når et glimrende frispark fra Trym Langerud blir headet i eget mål av en av Jørstadmoens spillere. 1-1 og prosjekt Nyvoll var omsider i vater på lik linje med Bokløv sin V-stil.


(Jubelscener på Jorekstad når vi utligner til 1-1)

Resten av omgangen skulle i grunn bare handle om Nybygda. Etter ca 25.minutter mottar Håvard Martinsen ballen på rundt 16 meter nokså tett marrkert av Jørstadmoen-forsvaret. Martinsen er likevel lynrask på avtrekkeren og sender en rakett mot Jørstadmoen-forsvaret som selv ikke Harry Potter hadde reddet på sopelime. 2-1! I denne forbindelse vil vi forøvrig nevne at H-A for noen sesonger siden dro rundt i lokale klubber for å se «hvem som kan skyte hardere enn Pål» (Pål Jacobsen, tidligere toppspiss i Ham Kam). Ingen var i denne programserien i nærheten av å nå Jacobsen sin hastighet på 159 km/t, men om HA-sporten hadde vært innom Nybygda og Håvard Martinsen så kan vi garantere at Jacobsen hadde vært en lokal rekord fattigere.

Samme Martinsen er imidlertid ikke like rå når sjansen til å legge på til 3-1 byr seg seg senere i omgangen. En fantastisk vektet passning fra Marius Riieber Eikeland setter Håvard i en unik posisjon alene med keeper, men Håvard treffer keeperen dessverre rett i magen. Omgangen ebber derfor ut i 2-1 ledelse til Nybygda i en omgang hvor bortelaget knapt har skapt en målsjanse utover den de satt. Lundesæter sin store sønn Fredrik Støve spiller en omgang på backen med en feilmargin på 0% og viser at i tillegg til å være en skapende hengende spiss at han også er like komfortabel tilbake igjen på venstrebacken. Om Hans Erik Eriksen hadde lyttet mer til den ihugga Kongsvinger-supporten Støve sine tips til egnet forsvarspill hadde han forøvrig ikke stått i NAV-kø ved inngangen til mai måned.

Vi kjører kampen videre i 2.omgang og har flere muligheter til å sette det viktige 3-1 målet på Jorekstad. Etter 55 minutter får vi imidlertid en fryktelig kalddusj. Jørstadmoen setter inn sin andre mulighet for dagen. Etter dette får laget seg en midlertid negativ knekk og vi blir satt under tidvis sterkt press i et par minutter, men klarer takket være en god keeper i «Jøgga» å stå imot foreløpig.

Klimaet på arenaen forandrer seg forøvrig i uhyggelig raskt tempo. Området ved siden av banen som så ut som en godt egnet parkeringsplass før kampstart har iløpet av første omgang rukket å bli til en dam som utvider de utvendige bademulighetene på Jorekstad betydelig. Kanskje er det frykten for storflom som setter kampens til da dyktige dommer ut av fatning. Når «Jøgga» toucher borti en Jørstadmoen-spiller på kanten av 16-meteren velger nemlig dommeren å tildele både straffespark og rødt kort. Dommeren virker etter vårt syn å være like lite belest på NFFs retningslinjer om å unngå trippelt/dobbeltstraff i slike situasjoner som en gjenomsnittelig Paradise Hotel deltager er på norsk politisk historie. Jørstadmoen setter 3-2 på den påfølgende straffen etter at kaptein Steinbakken, som må ta den tunge veien inn i mål, ikke makter å redde.

Etter dette så legger vi over til en særdeles direkte stil hvor vi pøser langt baller opp på det vi har av fyrtårn. Vi klarer å skape bra med sjanser også, men når sjansene ikke vil inn så ender det dessverre med at Jørstadmoen utnytter de rommene vi i desperasjonen etterlater oss og kontrer inn 4-2 som blir sluttresultatet. 4-2 målet ble forøvrig møtt med banestorming av en rekke lokale ungdommer som hadde stått i nærheten av Jørstadmoen-benken under hele kampen. Dommer skal i dette tilfellet ha ros for å ha løst situasjonen på en myndig og god måte ved å sende denne nokså provoserende gjengen kontant på tribunen med beskjed om å holde seg der.

Vi taper derfor 4-2 på Jorekstad. Etter kampen sitter vi igjen med at vi tidvis leverer en fotballkamp som vi kan leve med og at vi er på bedringens vei. Selv om resultatet selvfølgelig svir voldsomt, så er det derfor likevel en fattet gjeng som gyver løst på fremtiden med håp om snarlig bedring i resultater. Når det gjelder vår keeper som ble utvist i denne kampen vil keepertrener Leif Andre Larsen få et veldig viktig ansvar i suspensjonsperioden (som vi håper er en kamp) for at Jørgensen skal nullstile. Larsen har erfaring med svalestup fra hoppsporten og uttallige knock-outs fra bokseringen og vet derfor hva som kreves av mentale ferdigheter for å komme tilbake.

Nyvoll sin trenerkarriere begynte som sagt tilnærmet likt Bent Leikvoll sin, men vi vet alle hvem som tilslutt sto glisende igjen med pengesekken i hånda!

Vi avslutter derfor med et velkjent sitat fra en glimrende historisk idrettsutøver som er beskrivende for situasjonen i Nybygda per dags dato:
«Champions keep playing until they get it right». — Billie Jean King

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *