Nybygda med hederlig cupinnsats frem til krampa tok overhånd

RINGSAKERMESTERSKAPET 2017:

Pre turnering:

Ringsakermesterskapet i fotball ble etter en god del års pause igjen arrangert denne helgen. Initiativet til å starte opp igjen kom fra Nes, anført av Håkon Taskerud. Turneringen ble derfor naturlig nok arrangert på Stavsjø Stadion.

I tilegg til arrangørklubben Nes stilte også Moelven, Brumunddal og vi i Nybygda lag til denne begivenheten. Klubber som Furnes, Ringsaker og Brøttum var imidlertid skuffende nok ikke representert ved denne anledning. Spesielt Furnes sin manglende evne/vilje til å stille lag kan vanskelig møtes med annet enn kraftig hoderisting. Det er rett og slett uforståelig at et lag som kan stille to seniorlag i seriesystemet ikke klarer å hoste opp 12-13 mann til RM. Kanskje var furnesningene redde for solstikk…

Siden turneringen bestod av et herlig mangfold av deltidsproffer fra Brumunddal med kjøregodtgjørelser i millionklassen, tømmerhuggere fra Nybygda, bønder fra Nes og flaggskippet til talentfabrikken til Moelv så hadde turneringen et litt annerledes format enn ordinære seriekamper. Hvert av lagene fikk starte hver kamp med x antall straffespark etter hvilket nivå de hørte hjemme på. Brumunddal fikk derfor 2 straffespark før hver kamp, Moelven 4, mens Nes og Nybygda ble tildelt 6. Kampene ble spilt med kamper på 2 x 20 minutter (dette ble hvertfall oppgitt på forhånd…)

Nybygda Fotball stilte følgende tropp til turneringen:
Daniel Ihrstad Johansen, Leif Andre «Leffe» Larsen, Vegard Fjellstad, Åsmund «Fosinho» Foshaug, Ola Eriksen, Håkon Hagen, Håkon Kristiansen, Fredrik Kristiansen, Tom Erik «brøyteren» Ophus, Erik Skogbråten, David Skar, Håvard Martinsen, Andreas Gustavsen, Espen Bakke Torgersen, Lars Johannes Berg Byenstuen, Torje Syslak og Thomas Tørudstad, Martin Brække og Richard Alfstad.

Selv om vi stilte ganske mannsterke med 19 mann så var frykten på forhånd at vi kunne bli noe «lette» i denne turneringen (ikke bokstavelig ment….) i og med at etablerte spillere i lagoppstillingen som Trym Langerud, Ola Steinbakken, Trond Andre Jensbak, og Vegard Nyvoll manglet. Som om dette ikke var nok så måtte vi også klare oss uten vår egen fotballgud, Marius RE og Pep Guardiola-kloningen, Anders Sterud.

Trener Sterud ble erstattet som trener til denne turneringen av sportslig leder Andre Røed Kristiansen. Kristiansen har ingen lang erfaring som trener på dette nivået, men står for en klar og tydelig spillestil som etter sigende skal være inspirert av både Otto Rehhagel og Tony Pulis.

1. Kamp: Brumunddal 5 – 5 Nybygda
Målscorere Nybygda: Håvard Martinsen, Daniel Ihrstad Johansen, Fredrik Kristiansen, Tom Erik Ophus, David Skar.
Lagoppstilling Nybygda: IJ, Ophus, Espen BT, Fredrik K, Lars Johannes, Åsmund Fosinho, Håkon K, David Skar, Håkon Hagen, Thomas Tørudstad, Ola Eriksen.

Pre-match:

Det var en særdeles tent Nybygda-gjeng som ankom Stavsjø Stadion like før klokken 9 lørdag morgen. I lengre tid har flere av de sentrale aktørene rundt klubben opplevd at våre egne positive beskrivelser av egen klubb og spillere nærmest har blitt møtt med gapskratting av sentrale Brumunddal skikkelser. Mange av våre spillere har også en bakgrunn fra storebror Brumunddal hvor stort sett samtlige fikk den store fotballdrømmen knust etter at Brumunddal ikke ville gi oss lukrative A-lags kontrakter. Erkjennelsen av at man ikke ble fotballproff og istedet måtte finne andre måter å livnære seg på har vært brutal for mange av våre menn og ført til en revansjelyst som ikke lar seg beskrive med ord.

I garderoben før oppvarmingen ble taktikken preppet til minste detalj. En meget engasjert Andre Røed Kristiansen gikk grundig gjennom alle potensielle scenarioer. Spillergruppen lot seg spesielt imponere av at Kristiansen hadde med seg en rikelig mengde med videoanalyse, bl.a. fra Dalas hjemmetap mot Ottestad for et par sesonger siden hvor han detaljert pekte ut svakhetene til Dala sitt mannskap. I grove trekk kan man si at Kristiansen hadde analysert seg frem til at Nybygda var overlegne Brumunddal på kun et område; nemlig gj.snitt antall kilo per spiller.

Man ble enig om at den eneste mulige måten å slå dette Dala-mannskapet på bestod av 3 hovedpunkter:
1) Drøye tiden
2) Sørge for å få spillet ut på sidene slik at man begrenset seg til kun å forsvare seg mot innlegg imot
3) Skape generell frustrasjon blant Dalas spillergruppe


(En konsentrert trio fra Nybygda forbereder seg før kampstart)

Match:

Før kampen skulle altså lagene starte med x antall straffer tilsvarende nivået de daglig hører hjemme på i seriespillet. Brumunddal satt sikkert sine to straffer med henholdsvis Gaute «Grana» Granmo og keeper Emil Holst som straffetakere. Nybygda på sin side satt 5 av 6 straffer, men kaptein Espen BT måtte dessverre se sin straffe bli reddet av Holst. En dårlig turneringsstart for vår kaptein, men han skulle senere revansjere seg og vel så det…

Når kampen kom i gang fikk vi se et ærgjerrig Nybygda lag som holdt seg til den avtale kamplanen 100%. Første femmeter fra keeper IJ ble spilt i retning Kiwi Stavsjø til kollektiv himling med øynene fra Dalaspillerne. En ting Nybygda imidlertid ikke hadde forberedt seg på var at nesningene nok også trolig hadde sett for seg dette kampscenarioet. Arrangørklubben valgte derfor å operere med ballgutt (ironisk nok bare bak Nybygda sitt mål) for å sørge for at keeper IJ ikke kunne bruke de 75 sekundene per femmeter som vi i utgangspunktet hadde blitt enig om. Undertegnede bjeffet flere ganger til ballgutten med tydelig beskjed om å fjerne seg, men den standhaftige nesningen ignorerte alle utbrudd og bidro med det til å være den som hadde det største positivt bidraget iløpet av kampen hvis man ser det hele med Dala-øyne.

1.omgang var nok omtrent like severdig for den objektive tilskuer som et humorprogram ledet av Edvald Boasson Hagen og Frode Andresen, men for de med hjerte i Nybygda var det utvilsomt stor glede da vi gikk til pause på stilling 5-3 til Nybygda. Brumunddal hadde riktignok scoret et mål, men var svært frustrerte da dommeren blåste i fløyten etter de første 20. Antall ukvemsord som gikk mellom de ulike Dalaspillerne i denne omgangen var nøyaktig 5 ganger så mange som passninger Nybygda hadde hatt innad i laget. Etter denne omgangen så fortjener forøvrig midtbanespiller Håkon Kristiansen spesiell ros. Hans simulering av  en hodeskade, som lot oss få muligheten til å få igjen pusten midtveis i omgangen, var virkelig en Amanada-pris verdig! Strålende!

Nybygdas optimisme etter 1.omgang skulle imidlertid få seg en brå slutt. Kun sekunder inn i 2.omgang så scorer Brumunddal på en heading av Gaute Granmo etter et godt innlegg fra venstresiden. Når Brumunddal noe senere blir tildelt straffespark så innser vel de fleste at håpet om å ta poeng fra Brumunddal skulle forbli en urealistisk drøm. Trener Røed Kristiansen hadde riktignok lovet keeper IJ en sixpack med øl hvis han skulle redde et straffespark fra Granmo. Man var likevel resignerte da Granmo beveget seg mot 11-meteren, vel vitende om at Granmo er den mest sikre straffetakeren i Nord-Europa. Før Granmo skulle skyte tok undertegnede seg i at å tenke at det var større sjanse for å bli lottomillionær enn at Granmo ikke skulle skyte ballen i mål. Så skulle det skje et øyeblikk som definerer ikke bare fotballkarrierer, men også liv.

IJ kaster seg nemlig rett vei og redder straffen fra Granmo!!!!! Ord kan ikke beskrive hvilket lykkerus som gikk igjennom kroppen på alle med Nybygda sympati på Stavsjø. Om man likevel skal kunne tilllate seg å prøve å beskrive følelsen må vel «en ut av kroppen opplevelse» være den beskrivelsen som er nærmest sannheten. Strafferedningen var i høyeste grad en redning for historiebøkene. Når fremtidens nybygdinger skal høre historier om forfedrene er det INGEN tvil om at historien om strafferedningen til IJ vil kunne hevde seg og vel så det i konkurranse med historier om Ole Ellefsæters fantastiske prestasjoner i OL I 1968. Livet til vår keeper vil aldri bli det samme igjen.

Resten av kampen skulle forløpe seg som de lengste 10-15 minuttene i undertegnedes liv. Brumunddal kommer til en rekke avslutninger i denne perioden, men avslutningene blir enten herorisk blokkert av Espen BT, reddet av IJ, treffer metallet eller går i retning Helgøya Klatrepark. Tiden står nesten stille, men likevel viser klokken etterhvert at sensasjonen snart skal være et faktum. Dessverre så velger dagens dommer Frode Ihle å legge til nærmere 8 minutter i en omgang på 20 minutter!!!! Vi skal være de første til å innrømme at vi nok drøyet litt, men antall tilleggsminutter som dommeren ga Brumunddal fremstår like uforholdsmessig som straffen man får i enkelte arabiske land for butikktyveri. Brumundal klarer derfor å stjele med seg et poeng nærmere 6 minutter på overtid før dommeren omsider blåster i fløyta. Kampen ender 5-5.

Selv om det selvfølgelig er bittert og ikke vinne kampen er vi likevel utrolig stolte over å ha spilt uavgjort mot toppatletene fra Brumunddal. Vi registererer også at enkelte fra Dala mener de «tok lett på kampen». Ingen av oss i Nybygda har universitetsutdannelse i psykologi, men basert på den enorme jubelen på 5-5 og mishagsytringene underveis så er vi tilbøyelig til å tvile på at dette stemmer..

1 poeng mot Dala! En enorm start på turneringen for vår del.


(Dalas Gaute Granmo fikk det tøft i dueller både mot nybygdinger og nesninger denne dagen)

2.kamp: Nes – Nybygda 6 – 7
Mål Nybygda: IJ, Espen BT, Håvard M, Fredrik K (1x straffe + 1 frispark i ordinær tid), David Skar, Tom Erik Ophus. Kun Fredrik sitt er spillermål.
Lagoppstilling Nybygda: IJ, Fjellstad, Fredrik K, BT, Lars Johannes, Åsmund «Fosinho» Foshaug, Håkon Kristiansen, David Skar, Håkon Hagen, Martin Brække, Andreas Gustavsen. Stort sett alle innbyttere benyttet

Pre-match:

Om vi hadde fått lang tid til å forberede oss før Dala-kampen så skulle tilfellet være et ganske annet før oppgjøret mot Nes. Arrangørklubben hadde nemlig nokså beleilig trukket gruppespillet slik at vi skulle kamp rett etter kraftanstrengelsen mot Dala, mens nesningene selv alltid fikk minst en kamp hvile i gruppespillet. Når man i tillegg legger til at både dommere og ballgutter virket interessert i at vi skulle tape mest mulig mot Dala, så må man vel bare fastlå at arrangøren gjorde mest mulig for at vertskapet skulle hevde seg….

Laget blir enig om å nullstille seg etter Dala-matchen og å prøve å ha en langt mer offensiv holdning i denne kampen. Hvis ikke kreftene var helt borte så anså vi det som mulig at vi i denne kampen i det minste kunne låne ballen litt vi også.

Matchen:

Vi vinner straffekonkurransen 6-5 og får med det en god start. Også kaptein Espen BT er ved denne anledningen sikkerheten selv fra 11-meteren.

Kampen mot Nes skulle bli av det jevnspilte slaget. Til tross for at Marius RE ikke er en del av våre rekker på samme stadion som blitt døpt om etter hans herjinger tidligere på våren så klarer vi oss lenge bra mot nesningene.

En gjennombruddspassning skulle likevel bli svært så skjebnesvanger for oss. En nesning kommer alene mot keeper IJ som ser ingen andre muligheter enn å legge nesningen i bakken på uregelmentært vis 20 meter fra mål.  Dommeren er derfor nødt til å dra opp det røde kortet og vi blir redusert til 10 mann.

Vi må derfor justere oss tilbake til forsvarsmodus som i Dala-kampen. Dette går imidlertid bare sånn helt middels, og Nes scorer etterhvert det viktige 6-6 målet som gir poengdeling. Vel vitende om at de spiller 11 vs 10. så er det klart at momentumet på denne tiden er klart i favør av Nes.

Midtveis i 2.omgang så skal imidlertid dagens andre mirakel skje. Vi blir tildelt frispark på rundt 20 meter, og Fredrik Kristiansen limer ballen inn i krysset til enorm jubel fra samtlige lagkamerater. Resten av kampen klarer vi å forsvare oss på mesterlig måte, særlig anført av en særdeles opplagt Espen BT som etter to kamper må ha vært et hett diskusjonstema i juryen som skulle kåre «årets spiller» i RM. Vi vinner 7-6 mot Nes med 10 mann og med mange nøkkelspillere utilgjenglige pga. bryllupp og andre festlige aktiviteter. Stortapet mot Vingrom før fotballferien virker å være rundt 2000 år siden, og selvtilitten i gruppa når høyder som selv ikke selvbildet til Zlatan kan komme opp på.


(En svært tilfreds gjeng etter 4 poeng på 2 kamper)

3.kamp: Moelven 7 – 3 Nybygda
Mål Nybygda: Tom Erik Ophus, Håvard Martinsen, Fredrik Kristiansen.
Lagoppstilling Nybygda: Leif Andre «Leffe» Larsen, Ophus, Fredrik K, Espen BT, Lars Johannes, Åsmund «Fosinho» Foshaug, åkon Kristiansen, David Skar, Håkon Hagen, Martin Brække, Torje Syslak. Alle mann som kunne gå på beina ble benyttet iløpet av kampen….

Pre-match:

En optimistisk Nybygda-gjeng benyttet den to timers lange pausen fra kampen mot Nes til siste gruppekamp mot Moelv til en rekke mer eller mindre prestasjonsfremmende aktiviteter. Mens Dalaspillerne restituterer seg med isbad etter kampene så antok Nybygda at det ville vært klokt å helle i seg x antall burgere med cola, samt sitte helt rolig i solsteken og iaktta de andre oppgjørene. Dette virket svært så klokt helt til 22 svært tunge bein begynte på oppvarmingen til Moelv-kampen..

Realitetene var klare før Moelv-kampen. Vi trengte et uavgjortresultat mot Moelv for å gå videre til finalen på bekostning av Brumunddal. Vi var med andre ord et uavgjortresultat unna å oppnå et resultat som ville gi sjokkbølger over både fotball-Norge, men også deler av regionen. Det ryktes at prominente Brumunddøler som bor et stykke mellom Brumunddal og Nybygda, som duoen Geir Granmo og Per Sandbakken på et tidspunkt hadde distantert seg totalt fra storbyen og heller proklamert sin kjærlighet og tilhørighet til Nybygda.

Keeper IJ var utilgjenglig til denne kampen, og Leif Andre «Leffe» Larsen erstattet han mellom buret. Leffe har et enormt toppnivå, men har grunnet diverse helseutfordringer enkelte «blåmandager» i buret som resulterer i noen kostbare tabber. Vi håpet at dette ikke skulle være en av de, men heller en av de mange dagene hvor Leffe fremstår som bygdas svar på Gigi Buffon.

For å fornye oss litt valgte vi en litt annen straffeoppsetting til denne kampen. Ut med suspenderte IJ og kaptein BT og inn med Åsmund «Fosinho» Foshaug og Torje Syslak. Til tross for at både «Fosinho» og Torje hadde gått høyt ut og sagt at de var svært så gode på straffer så skulle dette vise seg å bli et svært så lite heldig valg. Både «Fosinho» og Syslak, og den tidligere svært så treffsikre Skar skulle nemlig ta straffespark som sammen med Håkon Taskerud sitt «panenka» forsøk mot Brumunddal alle var kandidater til årets verste straffespark på RM.

Etter straffekonkurransen ledet derfor Moelv 4-3, og selvtilitten falt på en så brutal måte som ingen har sett sett siden Claude Jeremiah Greengrass ble tatt med buksene nede og vel så det en rekke antall ganger i TV-serien Heartbeat (Med Hjartet på retta staden – norsk oversettelse).

Kampen:

Nybygda skulle imidlertid ikke gi seg uten en siste krampetrekning. I 1.omgang er man nemlig fullt på høyde mot et riktignok ungt Moelv-mannskap som valgte å spare sin solbrune kaptein Ken Andsjøn bl.a. Vi skaper 2 relative store sjanser på stillingen 4-3, og både herrene Syslak og Håkon Kristiansen kunne potensialt ha sovet dårlig hvis det hele hadde ebbet ut med 4-3.

I 2.omgang er det imidlertid TOTALT slutt på alle former for krefter. Brøyteren, Tom Erik Ophus gir jernet helt til krampa tar overhånd. Når den 100 kg+ tunge kraftbonden fra Nybygda får krampe i begge bein er det imidlertid slutt på alle krefter, og Ophus må bæres av banen av flere (u)heldige bønder fra Nes som alle slapp å gå på treningstudio senere på dagen for å få seg en styrkeøkt…Etterhvert blir også flere av spillerne svært så slitne, og en hel midtbane trygler nærmest gjennom de siste 10 minutten av 2.omgang om å bli byttet ut. Dessverre klarer ikke Andre Kristiansen å hoste opp hverken bestemødre, småbarn eller andre som kunne gjort en bedre jobb enn de 11 som er utpå og de fleste må derfor fullføre kampen. De siste minuttene handler derfor mest om å holde hjerteflimmeren i sjakk istedet for å gi Moelv noen form for kamp.

Kampen tar omsider slutt og Moelv vinner svært så fortjent 7-3. Vi i Nybygda må innse at et kosthold med øl, cola og grillmat holder et stykke, men ikke til å vinne Ringsakermesterskapet 2017. Vi er likevel stolte av innsatsen vår, og mener at kampen mot Brumunddal alene var nok til at samtlige spillere kunne nyte noe godt i glasset senere samme kveld under årets sommerfest uten å ha dårlig samvittighet.


(En sliten David Skar må innse at det ikke ble noen finale i RM 2017 på han)

En stor takk til Nes og Håkon Taskerud for et herlig initiativ! Vi satser på at dette blir en tradisjon i årene fremover. Nybygda vil garantert stille lag videre!

PS: Nybygda møter Nes på Tundraen 6.september. Nes vil stille supporterbuss til denne kampen. Vi hadde satt SVÆRT så stor pris på om hjemmefansen også mobliserer litt til denne kampen og sørger for en herlig ramme rundt et flott oppgjør!

Over og ut!

Nybygda deltar på Ringsakermesterskapet!

Nes har tatt det flotte initiativet og invitert til Ringsakermesterskap i fotball på Stavsjø i morgen. Nybygda har selvfølgelig takket ja til invitasjonen og deltar sammen med Brumunddal, Moelv og vertskapet Nes.

Kampoppsettet er som følger:
10.00 Brumunddal – Nybygda
11.00 Nes – Nybygda
12.00 Moelv – Brumunddal
13.00 Nes – Brumunddal
1400. Moelv – Nybygda
1500. Nes – Moelv
1600 – Finale

Kampene spilles 2 x 20 minutter. For å jevne ut divisjonsforskjellen mellom lagene har arrangøren valgt å tildele lagene et x antall straffespark før kampstart etter nivå. Nybygda som spiller på nivå 6 får dermed 6 straffespark, mens Brumunddal får 2.

Vi i Nybygda gleder oss til å delta på dette arrangementet og håper flest mulig har anledning til å komme og støtte laget! Det blir trolig et svært hyggelig arrangement i godt sommervær.

PS: Det er kiosksalg på Stavsjø, men de tar bare imot kontanter. Vel møtt!