1-0 seier mot ampre furnesninger

Kampfakta:

Resultat: Furnes 2 0 – 1 Nybygda
Målscorer: Martin Brække
Assist: Marius RE
Nybygdas bestemann: Håkon Kristiansen

Lagoppstilling:

Pre-match:

I 1991 omtalte Aftenposten-journalisten Vetle Lid Larsen, Brumunddal som «stedet gud glemte» i en avisartikkel. Artikkelen ble av mange ansett for å være det kanskje største karakterdrapet på et enkeltsted i Norges historie. Larsen sine beskrivelser ville imidlertid fremstått som svært positive sammenlignet med hvordan Furnes ville blitt omtalt om journalistene i Tundraposten hadde fått muligheten til å beskrive den bygda.

Forholdet mellom de to ulike stedene kom godt til syne en tidlig sommerkveld i 1993. Nyheten om at to unge mennesker fra hver sin bygd (Furnes og Nybygda, red.anm) hatt inngått forlovelse ble møtt med svært sterke reaksjoner. Det ble holdt demonstrasjonstog i begge bygder for å hindre at forlovelsen materialiserte seg til et ekteskap.

Oppgjøret mellom Nybygda og Furnes er derfor det nærmeste man kommer et hatoppgjør i norsk fotball. 2016 skulle riktignok vise seg å bli et vondt år for alle med hjerte i Nybygda. Furnes rykket nemlig opp denne sesongen, og sørget for at Nybygda var nødt til å møte Furnes sitt nest beste seniorlag i 2017 i stedet for det beste. Dette la likevel ikke nevneverdig demper på følelsene tilknyttet kampen, og man kunne derfor se en samlet spillerstall ankomme Gaalaas med hat i blikket.

Denne kampen var også av svært stor betydning for våre trofaste supportere. I dette tilfellet ble dette ekstra synlig i kraft av lederen av Nybygda Hooligans, Håvard Svenkerud. Svenkerud hadde tidligere på dagen gjennomført en omfattende operasjon, men hadde knapt våknet fra narkosen da han stikk i strid med legens anbefalinger krevde å bli utskrevet fra sykehuset. Det var nemlig ikke under noen omstendigheter aktuelt for Svenkerud og gå glipp av dette hatoppgjøret og han ble derfor utskrevet etter lettere håndgemeng med operasjonslegen.

Trener Anders Sterud holdt en meget engasjert pep-talk før oppvarmingen hvor han understreket hvilken enorm betydning denne kampen spilte for en hel bygd sin stolhet. Alt lå derfor til rette for at samtlige spillere ville være maksimalt skjerpet fra start.


(Her er trener Sterud fotografert noen minutter før kampstart)

Sterud hadde før denne kampen valgt å plassere seg selv på innbytterbenken. Trolig var dette en del av en taktisk mesterplan hvor han valgte å la en del av de antatt beste spillerne hvile i 1.omgang, før de etterhvert ville komme inn midtveis i 2.omgang for å legge inn nådestøtet på slitne furnesninger.


(Her ser vi 3 av de jokerne som Sterud plasserte på benken ved denne anledning. Mannen til høyre (Ola Eriksen, red.anm) på bildet hadde forøvrig misforstått hvilken kamp han skulle spille, og var nokså skuffet da han innså at han heller ikke i dag skulle få muligheten for favorittlaget, Manchester United)

Kampen:

Nybygda åpnet kampen svært friskt og skapte bra med sjanser i kampens åpningsminutter. Den største av dem alle skjedde etter rundt 5 minutter av kampen. Nybygda kombinerer seg nydelig gjennom et perplekst Furnes forsvar og når Trym Langerud blir spilt alene med keeper har allerede samtlige aktører på benken tatt hendene i været, klar for å juble. Langerud ville det imidlertid annerledes og valgte i stedet å sentre ballen til Furnes (sin gode) keeper.

Etter rundt 10 minutter skulle vi omsider få utelling. En bakromspassning fra Marius blir forlenget av noen klønete furnesninger og vipps; så er Martin Brække alene med keeper. Brække er sikkerheten selv og stillingen er 1-0 til Nybygda.

Enkelte på Nybygdas benk ble svært så optimistisk av den gode starten og tippet at dette kunne ende nærmere tosifret. Denne optimismen skulle vise seg å være sterkt ubegrunnet. Etter 20 minutter må nemlig den colombianske publikumsfavoritten, David Skar ut med skade (nok en gang). Skar har en teknikk som minner om Ronaldinho, men har dessverre en skadefrekvens på linje med duoen Kompany og Sturridge og får derfor alt for sjelden sjansen til å vise sitt nivå over lengre tid.

Etter skaden til Skar jevner kampen seg langt mer ut. Til tross for at brassesparkforsøk fra Stian Johansen som var Goliat Siklesæter (fra tegneseringen Sleivdal, red.anm) verdig så går lagene til pause på stillingen 1-0 til Nybygda.

2.omgang skulle også vise seg å bli tilsvarende jevn. Kvaliteten på fotballen var tidvis nokså laber, og kun Furnes sin keeper kan nok vente seg børskarakter over 6 etter denne kampen. Om det var noe å utsette på kvaliteten på spillet, så var det derimot ingenting å utsette når det kommer til engasjement fra begge leire.

Hver eneste duell (og de var det mange av) skulle resulterte i svært lite konstruktive ordutvekslinger. Det var rett og slett ganske utrivelig tidvis på banen, hvor spesielt Furnes-spillerne virket å delta i en konkurranse hvor det var om å gjøre å si mest mulig banneord. Det virket også å være en viss korrelasjon mellom sinnet og alder/gråfarge i håret. Jo eldre og mer gråhåret man var – jo sintere virket det som man var. Tidvis kunne man nok som publikum tro at man var vitne til et stevne hvor konkurransen gikk ut på å etterligne Karl Reverud, og ikke delta en fotballkamp.

Etter verdens lengste 45 minutter klarer også Nybygda å dra i land en svært så deilig 1-0 seier. Gleden over seieren ble en sterk opplevelse for mange. Sjeldent har man sett en garderobe glede seg mer over 3 poeng. Euforien blant enkelte av spillerne kan troligbest sammenlignes med følelsen av å se sin førstefødte for aller første gang (undertegnede har forøvrig ingen barn, og må bare derfor gå ut i fra at småbarnsforeldre sine skildringer av dette stemmer…).

3 poeng til Nybygda i hatoppgjøret smakte enormt godt og gir oss troen på en god sesong videre. Man kan forøvrig se gutta feire seieren i garderoben i en video som ligger på vår Facebook-gruppe. Videoen var dessverre for stor til å kunne lastes opp her.

Avsluttende bemerkning

Undertegnede ønsker å UNDERSTREKE at mye av dette er overdrevent – og at vi synes Furnes egentlig er en ganske trivelig gjeng. De skal ha spesielt ros for å ha gått med på å bytte hjemme/borte-kamp etter at Tundraen dessverre ble utsatt for vandalisering som de fleste har fått med seg.

Bygda ned på jorda i «Leffe`s» comeback

Etter en sterk seier på Stavsjø forrige uke, gikk Nybygda på et 6-2 tap mot Ridabu 2 på Black River Park på mandag.

Kampfakta
Ridabu 2-Nybygda 6-2 (3-1)
Nybygdas målscorere: Tore Gustavsen og Trond Andre Jensbak
Gule kort Nybygda: Vegard Nyvoll

Nybygdas lagoppstilling:

(alle innbytterne fikk spilletid)

Kampreferat
Nybygda kom tidlig under i mandagens kamp på Ridabu. Frode Tajet, Håvard Svenkerud, Jørn Inge Eriksen og en håndfull andre tilskuere hadde knapt ankommet arenaen før hjemmelaget overlistet Leif Andre Larsen som gjorde comeback i nybygdamålet. Og vondt skulle bli verre. Hadde det vært et stadionur på Black River Park så ville det ikke ha vist 10 minutter engang før de blåhvite ledet 2-0.

Etter en tung start kom Nybygda mer inn i kampen, og det var ikke ufortjent da Tore Gustavsen reduserte på et frispark midtveis i 1. omgangen. Gustavsen har nok truffet bedre før, men skuddet gikk via muren og utenfor rekkevidden til hjemmelagets «semitjukke» keeper. Nybygda virket mer tent nå, men slapp dessverre inn 3-1 på en kontring før pause. Trener Sterud var ved dette målet usikker på om det faktisk var en spøk det keeper Larsen hadde sagt i garderoben før kamp om at han hadde Zalo på hanskene.

I pausen kom brøyteren Tom Erik Ophus og trener Anders Sterud inn, noe som bidro til å gi Nybygda mer tyngde i flere betydninger.  Noen få minutter ut i omgangen sørget Trond Andre Jensbak for ny spenning med sin 3-2 redusering. Dessverre svarte Ridubu kjapt og økte ledelsen til 4-2.

I jakten på flere scoringer tok Bygda etter hvert større sjanser, noe som resulterte i at hjemmelaget økte til både 5-2 og 6-2 før dommer Ole Anders Ørbekk blåste sluttsignalet.

Det nevnes også at det tidligere skøyteesset Vegard Fjellstad fikk sin debut for Nybygda. Isteden for å gå i skjærene til Ivar Ballangerud og Knut Johanessen, så har han valgt å spille fotball for Nybygda.

Vi kommer sterkere tilbake!

Kampen mellom Nybygda og Furnes2 fredag 16.06.17 er flyttet til Gaalaas.

Grunnet baneforholdene på Tundraen har Furnes fotball gått med på å bytte om på hjemme og borteoppgjøret mellom Nybygda og Furnes2. Det betyr at kampen som var satt opp i Nybygda kl. 19.30 på fredag avvikles på Gaalaasbana, med Furnes2 som hjemmelag.

Returoppgjøret spilles på Tundraen søndag 24.09.17 kl 15.00.

Vi takker Furnes fotball for at dette lot seg gjøre!

A-laget for herrer har nå byttet om på flere kamper slik at alle hjemmekampene blir spilt på høstsesongen. Vi satser på at det nysådde gresset gror og setter seg slik at bana blir fin utover høsten! Terminlisten finnes her!