Grått Nybygda mannskap med uventet 3-1 tap mot Lillehammer 3

Kampfakta:

Resultat: Lillehammer 3 – 1 Nybygda
Nybygdas målscorer: Andreas Gustavsen
Assist: Vegard Nyvoll
Nybygdas beste: Håkon Hagen (kåret av det sportslige apparatet)
Lagoppstilling:

Pre-match:

En (feilslått) optimisme preget Nybygda før årets andre seriekamp. Seriestarten hadde vært strålende, og man skulle møte et Lillehammer 3 som hadde tapt 6-0 mot Biri et par dager på forhånd. Til tross for enkelte fravær (og særlig stjernespiller Marius RE) var det en relativt optimistisk gjeng som møtte opp på Esso.

Humøret var på topp når Fredrik Kristiansen ble årets andre med fornavn Fredrik til å få bot for å ha kommet et skarve minutt for sent til oppmøte. Skadefryd er definitivt en egenskap som mange av årets spillere er innehavere av. Når det gjelder de strenge oppmøtekravene har man trolig hentet en viss inspirasjon fra Nazi Tyskland og deres enorme fokus på disiplin og punktlighet. Vi understreker selvfølgelig at dette var en av særdeles få ting man kunne respektere ved det tidligere tyske regimet.

Vel fremme på Stampesletta blir vi møtt av synet av en rekke russejenter på vei mot russetreff på Birkebeiner stadion noen hundre meter lengre opp. Dette synet bidro dessverre trolig til å få flere av våre yngre spillere ut av fatning, og kan ha resultert i at enkelte spillere ble mer fokusert på å tenke ut måter man kunne snike seg inn på treffet på enn å kanalisere energien mot å slå Lillehammer 3.

Ved starten av oppvarmingen så skulle man likevel anta at eventuelt ukonstrerte ungutter skulle få seg en ordentlig vekkelse. Leder i Nybygda Hooligans, Håvard Svenkerud var nemlig på på indre bane for å se til at samtlige spillere var klare for oppgaven. Svenkerud er en hardbarka supporter alle ønsker å ha på sin side, og fraværet av Stone Island jakke på bildet må ikke tas til inntekt for at Svenkerud er av den fredelige sorten når laget svikter.


(Leder i Nybygda Hooligans – Håvard Svenkerud)

Etter en oppildnet oppvarming var det endelig klart for kampsstart og det sportslige apperatet satt seg til rette på en benk som havner et stykke bak nivået på benkene på Briskeby, men som likevel må antas å være noe av det bedre vi innbyttere får æren av å sitte på i 6.divisjon.


(En spent Nybygda gjeng tar plass på benken. Mannen på bildet med briller er sportslig leder Andre Røed Kristiansen og må ikke forveksles med en av de som sitter med kikkert på Koigen sommerstid)

Matchen:

Om selve kampen er det dessverre lite å si. Effekten av at Svenkerud bivånet oppvarmingen skulle vise seg og være alt annet enn den ønskede. I første omgang leverer vi en kamp hvor vi angriper lite kreativt som A-laget til Brumunddal og forsvarer oss tilsvarende som Manchester City når trioen Bravo, Stones og Ottamendi alle spiller. Selv om banespillet var nokså jevnt er det dessverre lite å si på at Lillehammer 3 leder 3-0 til pause.

I andre omgang lykkes vi til en viss grad med å safe oss til et hederlig tap med å stenge igjen brukbart defensivt. Angrepsspillet er dessverre derimot like kreativt som TV2s programsatsing (innebærer henholdsvis sesong 14 av Skal Vi Danse og sesong 29 av Farmen). Andreas Gustavsen reduserer imidlertid til 3-1 like før slutt, men det hindrer dessverre likevel ikke at Nybygda spiller en så dårlig kamp at selv Kjetil Rekdal ville gått tom for uttrykk å kritisere laget for.

Selve underholdningsverdien av kampen kan for øvrig sammenlignes med en sakte tv utgave av et grantrærs utvikling gjennom et kalenderår. Ikke spesielt givende, med andre ord. Hjemmelaget Lillehammer 3 byr nemlig ikke akkurat opp til festfotball de heller og bør nok trolig ikke håpe på publikumsrekord kommende sesong om dette er produktet de har å tilby.

Tomheten i garderoben etter kampen var til å ta og føle på. Frustrasjonen og skuffelsen over prestasjonen lyser i øyne på flere av spillerne. Mange må nok ha undret seg om hvorvidt all optimismen rundt den sportslige satsningen før sesongen bare var prat og ikke står i samsvar med de faktiske realiteter.

Spørsmålet til neste kamp vil være om Nybygda anno 2017 egentlig er som Ibsen-figuren, Peer Gynt som gir uttrykk for at man er noe stort når man egentlig er som en løk (uten kjerne) når alt kommer til alt. Det er i motgang at de ordentlige vinnerne reiser seg og viser styrke. Så vil bare fremtiden vise om dette var et lite feilskjær eller et tegn på at 2017 i Nybygda vil bli husket som et ”annus horribilis”

Dag Malmo – Rutinert ringrev på 48 år «still going strong»

Dag Malmo er en viktig bidragsyter for Nybygda med sin enorme rutine og gode ballbehandling.

Navn: Dag Bjørge Malmo
Fødseldato: 7.8.1968
Posisjon: Innbytter
Favorittspiller: Amanda Kurtovic
Favorittlag: Rosenborg og Stoke
Mål for laget denne sesongen: Topp 3 plassering
Mål for seg selv denne sesongen: Score et mål, samt bidra mindre til botkassen enn i fjor.
Historie om lagkamerat: Marius RE leier inn russejenter for å klippe plen for seg. Usikker på om det er fordi han er lat….
Liker å gjøre på fritiden: Fritid?

Beskrivelse:

Dag er med sine 48 år den eldste spilleren i årets Nybygda stall. Når norske medier til stadighet retter fokus mot de såkalt lange idrettskarrierene til Ole Einar Bjørndalen (f. 1974) og Noriaki Kasai (f.1972), så må de tydeligvis ha oversett det faktum at Nybygda har en 68-modell i sine rekker med bakgrunn fra Trøndelag som stadig presterer på høyt nivå til tross for at 50-års dagen nærmer seg med stormskritt. Vi ønsker derfor både papiraviser og andre norske medier velkommen på Tundraen denne sesongen for å intervjue Dag om hvordan han klarer å kjempe mot tidenes tann og stadig makter å opprettholde en form som er en unggutt verdig. Dag er riktignok ikke den eneste som har drevet idrett på høyt nivå langt opp i 40-årene i Nybygda. Årets A-stall inneholder nemlig 2 spillere til i samme aldersgruppe, og det er vel heller ingen med hjerte i bygda som har glemt at evigunge Hilde GP tok sin (hittil) første verdenscupseier på 10 km klassisk i Otepää hele 41 år gammel. Det spekuleres derfor på folkemunne om den mye omtalte ”ungdomskilden” faktisk befinner seg bak låste dører i kjelleren på klubbhuset i Nybygda.

Dag har i lys av sin lange erfaring en rutine på banen som smitter over på langt mer stressede lagkamerater. Mens flere av ungguttene får puls på 310 hver gang de mottar ballen og gjerne bestreber seg etter å kvitte seg med den først mulig, så har Dag ingen tilsvarende hast og bruker gjerne en god del touch før han orienterer seg og velger det beste alternativet. Dag er selve symbolet på at grunnleggende ballkontroll, nærteknikk og overblikk ikke forsvinner med alderen. I tillegg er Dag en solid duellspiller som bl.a. sportslig leder Røed Kristiansen har fremhevet ved en rekke anledninger som særlig viktig! Hurtigheten til 48-åringen er nok riktignok ikke den beste, men han kan i det minste unnskylde seg med at dette er nokså naturlig utvikling i lys av hans alder. For undertegnede og (alt for mange) øvrige spillere på laget i aldersgruppen 20-25 år som allerede nå har en tilsvarende mangel på hurtighet kan man nok dessverre bare anta at det vil bli problematisk å holde seg under 1 minutt på 60-meteren som 48 åring.

Utenfor banen fremstår Dag som svært munter, og har ofte en morsom historie å dele fra sitt begivenhetsrike liv i fotballen. Hans rolle som muntrasjonsråd i gruppen er et viktig element i å bidra til en trivelig garderobekultur, og underbygger at det på A-laget til Nybygda er rom til spillere fra enhver alder og bakgrunn.

Nybygda innledet sesongen på best mulig vis og slo Gausdal 0-7 i seriepremieren.


Kampfakta:
Kamptidspunkt:
02.05 – 19:30
Resultat: Gausdal 0 – 7 Nybygda.
Målscorere: Marius RE x 2, Daniel IJ x 2, Vegard Nyvoll, Håvard Martinsen og Anders Sterud
Målgivende pasninger: Tronda x 2, Marius Re. Ellers noe mer usikkert om noen øvrige vil få registrert assist. Vi opererer ikke med fantasy assist.
Banens beste: Ola Steinbakken (kåret av Anders Sterud og Andre Kristiansen)
Nybygdas lag:

(Alle spillerne ble benyttet)

KAMPREFERAT

Pre-match:

Etter en lang vinter var det omsider klart for seriestart for Nybygda sitt herrelag. I sterk kontrast til hva som har vært vanlig har det i vinter hersket en viss optimisme rundt A-laget. Den nyvalgte sportslige lederen Andre Røed Kristiansen har nemlig hatt et sterkt behov for å vise at han mener alvor med sitt verv og har signert intet mindre enn 5 nye kvalitetsspillere til bygda iløpet av vinteren. Spillerstallen teller derfor hele 36 mann (selv om 7-8 av disse er studenter som stort sett bare er tilgjengelige i sommerferien). Den økte konkurransen har naturlig nok resultert i en kraftig nivåheving på trening noe som har bidratt til at treningsgrunnlaget til enkelte før seriestart har gått fra å være ikke-eksisterende til middels.

Ulempen med å ha så mange spillere som Nybygda har i år er at det maksimalt er plass til 18 mann i en spillertropp og at noen derfor må vike plass hver gang. Til 1.serierunde fikk bl.a.. både sportslig leder Kristiansen, medieansvarlig Foshaug og en svært så selvsikker tidligere toppatlet fra skiskyttermiljøet, Stian Johansen kjenne på vrakingen. Sistnevnte skal etter ryktene ha gått svært mange runder med seg selv etter sjokkvrakingen, men har nå bestemt seg for å øke treningsmengden vesentlig for å kunne nærme seg de andre lagkameratene sine fysiske ferdigheter. Uttrykket «toppidretten er nådeløs» virker derfor å kunne brukes analogisk om breddefotballen i Nybygda.

Tirsdag 17:15 møtte likevel 16 sultne spillere + sportslig leder og medieansvarlig opp på Esso i Brumunddal for avreise til første seriekamp. Kampen borte mot Gausdal ville bli Anders Sterud sin første kamp som hovedtrener for bygda og det var en overraskende lavmælt Sterud som sto noenlunde oppreist utenfor Esso. Sterud virket smertelig klar over at ingen Nybygda trener i moderne tid hadde overlevd i mer enn sesong og  virket nokså nervøs for å lide samme skjebne som herrene Corbatta, Tajet, Svenkerud og  Kristiansen.


(Trener Sterud før kamp)

Vel fremme i Gausdal ca.1815 ble vi tatt imot av absolutt ingen…Sportslig leder Andre Kristiansen som hadde ansvar for oppmøtetidspunkt hadde nemlig tatt høyde for et tosifret antall punkteringer, problemer med registereimer og alt annet som kunne gått galt. Etter å ha ventet minst et kvarter på at noen skulle låse opp dukket det imidlertid opp en Gausdal-lagleder som «selvfølgelig» hadde tatt med feil nøkkel til vår garderobe og dermed måtte reise med hest og kjerre opp til toppen av dalføret hvor han bodde for å hente ny nøkkel. Nøkkelfadesen til laglederen var åpenbart et forsøk på å psyke ut bygda ut, men til stor overraskelse lot ingen av våre spillere seg vippe av pinnen. Selv den lettantennelige  Tom Erik Ophus lot seg tilsynelatende ikke psyke ut, men konsentrerte seg heller om å overbevise sine lagkamerater om at samtlige røde kort han hadde blitt tildelt for Nybygda var dommerfeil.

Etter at garderobesituasjonen omsider løste seg så gikk de 11 som hadde blitt utvalgt av trener Sterud i gang med oppvarmingen. Undertegnede derimot fikk æren av å ønske klubblegendene Håvard Svenkerud, Anders Kurud og Jørn Inge «Ørna» Eriksen, og nåværende medlemmer i Nybygda Hooligans velkommen til Gausdal. Sammen med tidligere trener Frode Tajet utgjorde de en solid gjeng fra Nybygda som hadde tatt turen på årets lengste bortetur for å støtte laget slik de alltid har gjort. Midt i den trivelige pre-match samtalen skulle det likevel oppstå en akkutt situasjon som satt både nerver i høyspenn blant et sjokkert publikum og lamslåtte medspillere.

Det skulle nemlig vise seg at rørlegger Tom Erik Ophus hadde mottatt et hasteoppdrag i Brumunddal som han i utgangspunktet var forpliktet å møte på. Etter hektisk telefonvirksomhet i de dramatiske minuttene før kampstart fikk likevel Ophus roet nervene til både lagkamerater og supportere på tribunen med å fastlå at han hadde fått en kollega til å gjøre oppdraget for seg.

Det meste virket derfor på stell og man kunne omsider kickstarte sesongen. Den nye Nybygda kapteinen Ola Steinbakken kunne derfor stille opp seg selv og laget i midtsirkelen og mane til kamp. At det var nettopp Steinbakken som skulle få æren av være Nybygda kaptein for sesongen 2017 var kanskje ingen stor overraskelse ser man dette i sammenheng med at den sportslige lederen ved en rekke ganger før sin inntreden har gitt uttrykk for at Ola er hans favorittspiller i Indre Østland fotballkrets. Selv om Kristiansen har utbasunert at det opp til trener Sterud å foreta kapteinsvalget, så har det likevel vært onde tunger I miljøet som vil ha det til at utnevnelsen av Steinbakken var et vilkår Sterud måtte godta for å bli Nybygda trener.


(Ola klar for å lede laget i sin første kamp som kaptein for hjemklubben)

Matchen:

Starten til Nybygda på årets sesong skulle være av den sorten som kan få ateister til å bli dypt religiøse. Kun 4 minutter er nemlig spilt når Vegard Nyvoll scorer i debyen på «tap in» etter at Marius RE har åpnet opp Gausdal forsvaret med et lekent hælspark som er så fantastisk utført og utav denne verden, at selv det at Jesus gikk på vannet blir småtteri i forhold.

Anført av den gode starten så fortsetter Nybygda å kjøre over Gausdal. Marius RE har bl.a. to Maradonna raid i 1.omgang hvor driblingene og farten dette foregår i står til 20 i stil, mens avslutningene dessverre minnet mest om Lucas Leiva. Etter 20 minutter får imidlertid Nybygda omsider uttelling ved at vi blir tildelt straffespark når Vegard Nyvoll beines ned innenfor 16-meteren. Keeper Daniel IJ som er blitt valgt til straffetager gjør ingen feil og dermed 0-2.

Når man skulle tro at piffen allerede ville være ute av Gausdal så skjer det noe som bare kan skje på dette nivået. Telefonen til rørlegger Ophus ringer nemlig hyppig i jakkelomma til undertegnede, og jeg ser derfor ingen andre muligheter enn å varsle midtbaneankeret. Ophus må derfor ut i en periode på nærmere 5-10 minutter for å instruere sin kollega per tlf om hvordan han skal fikse oversvømmelsen på en lokal næringsvirksomhet. Mens Ophus prater i tlf så har Nybygda selvfølgelig ingen spillere som er i nærheten av å ha tenkt tanken på å varme opp i tilfelle det skulle komme en skade eller skifte til mer kamptøy. Vi spiller derfor 10 mot 11 i nærmere 10 minutter.


(Her er Tom Erik fotografert med telefonen i 2.omgang etter at kollegaen nok en gang ringte opp. Kombinasjonen linjegutt og rørlegger bød ikke på store problemer for Ophus)

Fraværet av Ophus skulle vise seg å prege Nybygda. I den siste halvdelen av 1.omgang er ikke Nybygda på det nivået man kan forvente. Valget av taktikk forbauser også enkelte av tilskuerne. Forsvaret og midtbaneleddet til Gausdal bestod nemlig av en rekke høyreiste spillere med brukbar duellkraft, men med hurtighet som skilpadder. At vi da velger å slå ballen langt bakfra ved en rekke anledninger vil nok neppe kvalifisere til mesna-medlemskap.

Til pause står det derfor 0-2. Laget virker likevel ikke spesielt preget av den svake andre halvdelen av 1.omgang, og eventuelle uroligheter feies bort av trener Sterud som nå har lagt all nervøsitet bak seg og vet hvilke taktiske grep som skal foretas før andre omgang.


(Forholdsvis god stemning i pausen)

Andre omgang skulle vise seg å bli en eneste stor fest. Vi scorer 5 mål – 2 av Marius, nok en straffe av IJ, en herlig debyscoring fra Håvard Martinsen før Anders Sterud får æren av å sette kronen på verket med å sette inn 0-7. Uten å overdrive så er resultatet relativt flatterende for Nybygda sin del. Vi skaper sjanser til å score minst 15, og noen av de avslutningene som blir vist i 2.omgang er det så dårlig kvalitet over at det etterlater ingen tvil om hva trener Sterud bør prioritere i tiden fremover. Samtidig har også Gausdal en forholdsvis god keeper som gjør mange viktige redninger.

Rent sportslig ble det altså en parademasj for Nybygda. Likevel er det nok på sin plass å nevne at motstander Gausdal ikke var allverdens til motstand og minnet mer om Brumunddal Junior 2 under ledelse av Truls & Kenneth enn et konkurransedyktig 6.divisjons lag. På den andre siden så skal Gausdal sine spillere og sportslig apparat roses for å fremstå som en usedvanlig munter og trivelig gjeng som vi ønsker alt godt i fremtiden. Fraværet av klager på dommer etc. fra Gausdals sin side var i det hele tatt en befrielse å oppleve, i sterk kontrast til hva man vanligvis opplever på dette nivået hvor dommere skjelles ut både titt og ofte.

Gausdal hadde også et annlegg vi i Nybygda kan misunne dem. De hadde nemlig både kunstgressbane (som vi spilte på) og ei gressmatte som så nokså jevn ut. Så får det heller være at dusjen på Tundraen i det minste er varm i motsetning til i Gausdal hvor vi for første gang fikk mulighet til kollektiv isbading.


(Sportslig leder sier seg fornøyd med sesongstarten)

Kvelden endte opp med hyggelig samvær på McDonalds i Lillehammer etter at den lokale restauranten Bolt`n dessverre stengte allerede klokken 2100, til stor fortvilellse for enkelte av spillerne som ønsket å øke sitt kulinariske reporteoar.

Vel fremme på McDonalds får en selvtilfreds gjeng en urovekkende overraskelse. Det viser seg nemlig at det vi med 100% sikkerhet trodde var tabelltopp etter 1.serierunde ble toppet av Nes med 9-0 seier borte mot Furnes 2. Nesningene som vi nedsablet for et par uker siden har tydeligvis våknet fra dvalen, og må trolig ha stilt med et C-lag i treningskampen for å gi oss uberettiget selvtilitt. Men vi lar oss ikke lure Nes! Favorittstempelet i avdelingen ligger på dere og det vil være en sportslig katastrofe om dere ikke skulle rykke opp denne sesongen.

Alt i alt – likevel en svært solid første serierunde for Nybygda. Neste kamp er allerede fredag 20:00 borte mot Lillehammer 3 på Stampesletta. Den kampen blir nok vesentlig mer krevende, og vi oppfordrer derfor alle som skulle ha anledning å ta turen til Lillehammer for å støtte laget i kamp om 3 nye poeng!